Logo Nederlandse kankerregistratieLogo Nederlandse kankerregistratie layout image
 
Naar de cijfers
layout image      

Wereldkankerdag 2017: aandacht voor naasten

12 Jan 2017 12:00:00

'De naasten van mensen met kanker verdienen aandacht', dat is de gezamenlijke oproep van een grote groep organisaties in aanloop naar Wereldkankerdag 2017. Zij lanceren een landelijke actie om de naasten van mensen met kanker te bedanken voor hun inzet.

 

Wereldkankerdag 2017

Op 4 februari 2017 is het Wereldkankerdag. Overal ter wereld wordt dan aandacht besteed aan de ziekte waar een op de drie Nederlanders gedurende het leven mee te maken krijgt: kanker. Een ziekte die heel ingrijpend is voor de persoon die kanker heeft, maar ook voor zijn of haar omgeving waaronder partners, kinderen, familieleden, vrienden en collega's. Zij zorgen en begeleiden vaak intensief, met veel liefde en geduld maar hebben ook te maken met verdriet en onzekerheid.

Dit jaar staan organisaties in Nederland die zich bezighouden met kankerbestrijding, patiƫntenzorg, onderzoek, voorlichting, preventie en (na)zorg gezamenlijk stil bij de naasten van mensen die geconfronteerd worden met kanker. Dit doen zij met de actie: Samen in actie voor de naasten, doe ook mee!

 

Oproep

De gezamenlijke organisaties achter de Nederlandse editie van Wereldkankerdag roepen iedereen op om de naasten van mensen met kanker of diegenen die belangrijk zijn (geweest) tijdens hun ziekte te bedanken voor hun liefde, zorg en steun. Dit kan met een speciale Wereldkankerdagattentie die kan worden besteld op www.wereldkankerdag.nl. Op 4 februari 2017 kan deze bij de naasten worden bezorgd.

 

Nationale en internationale samenwerking

Wereldkankerdag is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot internationale bewustwordingsdag rondom kanker. In Nederland werkt een groot aantal organisaties mee zoals KWF Kankerbestrijding, IPSO, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Nederlandse Federatie van KankerpatiĆ«ntenorganisaties (NFK), Care for Cancer en nog vele andere. Het aantal organisaties dat mee doet aan Wereldkankerdag groeit nog dagelijks. Een volledig overzicht staat vermeld op www.wereldkankerdag.nl Door het gezamenlijk presenteren van de Wereldkankerdagactiviteiten willen partijen de bewustwording rondom kanker vergroten en stimuleren dat mensen met kanker en hun naasten de weg naar passende zorg en ondersteuning weten te vinden. Op de website is behalve informatie over de speciale actie een overzichtelijke landkaart te vinden die vele tientallen activiteiten weergeeft die speciaal rondom Wereldkankerdag door het hele land heen plaatsvinden.

 

Over UICC

Onder het motto 'Wij kunnen. Ik kan' sluiten de organisaties in Nederland aan bij de wereldwijde campagne 'We Can. I Can' van UICC. Doelstelling daarbij is het vergroten van het bewustzijn rondom kanker en om preventie, vroege opsporing en behandelingen aan te moedigen. Ook onderstreept deze dag het belang van goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker. De UICC is de internationale organisatie voor kankerbestrijding, waarbij meer dan 800 organisaties zijn aangesloten.

Bron: IKNL

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Selecteer indicator