Logo Nederlandse kankerregistratieLogo Nederlandse kankerregistratie layout image
 
Naar de cijfers
layout image      

Koersboek inspireert professionals tot oncologische netwerkvorming

8 Oct 2015 09:19:42

Optimale oncologische zorg voor de patiƫnt met kanker van vandaag en morgen. Daarvoor is samenwerken in regionale oncologische netwerken noodzakelijk. Het Koersboek oncologische netwerkvorming 2015-2020 waarvan het eerste exemplaar vandaag overhandigd is aan B.E. van den Dungen, directeur-generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van VWS, is bedoeld om professionals te inspireren bij de (door)ontwikkeling van oncologische netwerken in hun regio.

 

Het Koersboek is ontwikkeld door de Taskforce Oncologie, die bestaat uit de patiëntenbeweging Levenmetkanker, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Stichting Oncologische Samenwerking (Soncos). Het doel van de Taskforce is de vorming van comprehensive cancer networks te stimuleren en ondersteunen. In deze netwerken worden gezamenlijke afspraken gemaakt over de inhoudelijke organisatie van de zorg, de monitoring en continue kwaliteitsverbetering. Hiermee levert de Taskforce een bijdrage aan toekomstbestendige oncologische zorg voor elke patiënt, ongeacht waar hij of zij binnenkomt in de zorg.

 

De Taskforce geeft in het Koersboek haar visie op oncologische netwerken en ideeën over het einddoel, geïllustreerd met initiatieven uit het hele land. Het Koersboek is geen richtlijn, maar een handreiking aan iedereen die betrokken is bij de oncologische zorg en bedoeld om hen verder op weg te helpen en ‘koudwatervrees' te overwinnen. Uit de praktijkvoorbeelden blijkt dat betrokken professionals, van bestuurders en managers tot medisch specialisten, verpleegkundigen, huisartsen en paramedici, de netwerkvorming samen op eigen en unieke wijze invullen.

 

Netwerkvorming in de oncologie is een beweging waarbij nog veel invulling mogelijk en nodig is. Anemone Bögels, directeur patiëntenbeweging Levenmetkanker: ‘De Taskforce zal zich inspannen om input voor de invulling van de netwerken in het land op te halen. Daarnaast daag ik elke  professional en bestuurder uit zijn of haar bijdrage te leveren aan de vorming van het oncologische netwerk in de eigen regio. Ik hoop dat  het Koersboek hierbij inspireert.'

 

Meer informatie

Meer informatie over de (voorgeschiedenis) van en de visie op de oncologische netwerkvorming vindt u de komende tijd op de websites van de leden van de Taskforce.

http://www.iknl.nl/, Ellen van Rooij, T: 06 - 4344 8029

http://www.levenmetkanker.nl/, Martijn Sobels, T: 06 - 2013 3492

http://www.nfu.nl/, Sjon Buijs, T: 06 - 5147 9122

http://www.nhg.org/, Annet Janssen, T: 06 - 1135 1959

http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/, Wouter van de Horst, T: 06 - 1351 8743

http://www.soncos.nl/

Bron: IKNL

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Selecteer indicator